Румен Петков: Незабавна оставка на Красимир Каракачанов!

Хора като Христо Иванов и Калпакчиев гледат на Висшия съдебен съвет като на мешерето, каза лидерът на АБВ

Новини
18:54 - 28 Септември 2019
6204
Румен Петков: Незабавна оставка на Красимир Каракачанов!

Партия АБВ поиска оставката на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов заради решението му за извършен ремонт на бойните самолети L-39, който поставя под риск живота на българските военни пилоти. "Оставка, разбира се! Не може министърът да поставя под съмнение здравето и живота на българските бойни пилоти, не може да вземе решение, за което производителят на самолетите да казва, че има "фалшифицирани, вече употребявани или по друг начин незаконно набавени произведени резервни части“. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" лидерът на АБВ Румен Петков, като показа и писмо, което е пратил надлежно до премиера и до председателя на НС.

"Това показва как ръководството на Министерството на отбраната поставя под въпрос качеството на ремонта на самолетите L-39, и от страна на Чехия пише, че за тях е определен изпълнител, който не може да гарантира добрия ремонт. И чешката страна, един от производителите на тези самолети, са единствените, които могат да го направят", обясни Румен Петков.

"Всякаква друга намеса (а министърът на отбраната с негова санкция е излъчил друг субект за ремонта), води до заплаха за живота на българските летци. И всички трябва да знаят, че това става с личното съучастие на министъра на отбраната. Тези, неговите съпартийци, всеки от тях трябва да си отговори на въпроса: този като министър на отбраната поставя под съмнение живота на българските бойни пилоти, хора, които са взели много тежък личен избор за професионалната си, житейската си, за патриотичната си реализация. Един политик поставя под съмнение живота им, и мисля, че ние, българите, трябва да реагираме на това по един подходящ, достоен начин", подчерта Румен Петков.

Лидерът на АБВ увери, че този случай не е част от започналата вчера кампания за Местни избори 2019.

"Не, просто сега ми е предоставено писмото - преди двайсетина дни, и аз съвършено коректно първо го изпратих на министър-председателя и на председателя на Народното събрание с надеждата да стигне до всички парламентарни групи. За съжаление от никъде никаква реакция, затова си позволявам да го кажа публично", каза Румен Петков.

"Когато хора като Христо Иванов, като Калпакчиев, един път имат една позиция, а друг път имат друга позиция, това ме кара да мисля, че тези хора гледат на Висшия съдебен съвет като на мешерето, на Прокуракурата – като на момата, която искат. Аз мисля, че Христо Иванов ще се успокои, когато стане главен прокурор. Кой му харесва на него? Има неща, защото това котило, то е ежедневно отравящо атмосферата около съдебната система и то е с много съществен принос за ударите върху съдебната ни система и всъщност то подхранва част от критиките на европейските ни партньори", допълни Румен Петков.

"По принцип ние от АБВ сме избягвали коментарите за кадровите решения в съдебната система, за определени решения на съда, определени стъпки и действия на другите звена и институции, ангажирани с правораздаването. Но случая с Полфрийман е крещящ. И той за съжаление доказва едни волунтаристични двойни стандарти, които са грозни. Когато се разгоря скандалът с апартамента с асансьора, с цената на апартамента на г-жа Цачева - и Цветанов, и Цачева си отидоха веднага. За председателя на Върховния касационен съд (Лозан Панов – бел. Ред.), обаче, това не важи. Тези двойни стандарти отвращават. И затова и хората се отнасят по този начин", добави Румен Петков.

За започналата кампания за Местни избори 2019 и подкрепата на АБВ за Мая Манолова за кмет на София, лидерът на партията изтъкна, че всякакви "опити тя да бъде яхната или гушната от която и да е подкрепящите формации, не са добро поведение, първо, и второ, тя също от своя страна не бива да фаворизира който и да е." Като предупреди, че партията му не е подписала празен чек, когато е обявила подкрепа за Мая Манолова.