Румен Петков вкарва Нено Димов зад решетките заради Перник

Докладите на МОСВ от края на миналата година сочели: "Студена" е пълен догоре

Икономика
13:00 - 07 Януари 2020
3754
Румен Петков вкарва Нено Димов зад решетките заради Перник

Лидерът на АБВ Румен Петков е на път да накара държавното обвинение да възбуди дело срещу министъра на околната среда и водите Нено Димов заради водната криза в Перник.

"До петък ще внесем сигнал в прокуратурата за престъпните действия на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който е бил съвършено наясно със ситуацията на базата на информацията, с която е разполагал, и е допуснал да не се прецизират решенията, които се дават", обяви бившият вътрешен министър на брифинг в Перник. 

„Ако това престъпление остане ненаказано, това означава, че институционално нас ни няма като държава“, добави той.

По думите на Петков министъра на околната среда и водите не е предприел, каквито и да е действия, за да предотврати кризата с водата на Перник и това говори за неговото некадърие. „Той трябва да бъде отстранен от длъжност. Той няма морал да си подаде оставката. Със собственото си некадърие, това, което е причинил на перничани, това е такава морална нищета и низост, че не заслужава коментар“, допълни той.

Лидерът на АБВ представи доклади от септември, октомври и ноември на миналата година, от които става ясно, че от МОСВ не са имали никакви притеснения за състоянието на язовир "Студена".

„Документите показват голямото престъпление, извършено от Нено Димов към гражданите на Перник. Това са информациите, които министърът ежегодно трябва да представя на институциите в България, в това число на правителството. В края на септември докладът на министър Нено Димов посочва две неща, които перничани и министър-председателя трябва да знаят. Той твърди, че с обезпеченост 95 % в условие на суха година са язовирите Огняново, Кула и също – Студена. Значи в края на месец септември за него язовир Студена е обезпечен 95 %“, допълни той.

В следващия раздел на доклада „Комплексни и значими язовири“ с основно предназначение питейно-битово водоснабдяване завършва с извода, че всички язовири за питейно-битово водоснабдяване в края на септември са с обеми, достатъчни за обезпечаване на нуждите на гражданите.

„Това означава, че този човек е счел, че в края на месец септември всичко в язовир Студена е наред, като в горния ред са изредени язовирите и процентната пълняемост към края на същия месец септември, където много ясно е записано, че язовир Студена е с пълняемост 32,5 %. Това сигурно е безхаберие, сигурно е некомпетентност, сигурно е некадърие, но е престъпление към жителите на Перник“, добави лидерът на АБВ.
Според Петков не само течовете са довели до водната криза в града и отговорността е лично на министъра на околната среда и водите. „Видно е, че не течовете, а безхаберието на Нено Димов е довело дотук“, посочи лидерът на АБВ.

Снимка: Агнес Методиева