Румен Радев и ИТН се срещат за последен опит за кабинет (НА ЖИВО)

Политика
09:01 - 17 Август 2021
4740
Румен Радев и ИТН се срещат за последен опит за кабинет (НА ЖИВО)

Пореден кръг консултации за съставяне на редовно правителство тръгнаха на "Дондуков" 2, като първи при президента Румен Радев тази сутрин са представителите на ПГ на ИТН. Радев обясни: "Отговорността, която получихте с първия мандат не се реализира, явно и политическата ситуация се изостря, но се изостраят и кризите пред България, което повишава още повече необходимостта от съставяне на редовен кабинет". И призова за диалог и отговорност от ИТН. 

"За нас е важно да чуем и вашата формула за взаимодействие с другите парламентарни сили, за да се намери верен път и да имаме успех, защото това е, което очакват българите със загриженост на фона на кризите, пред коите сме изправени", добави държавният глава. 

От своя страна шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов обясни, че е съгласен с факта за кризите, но че вчера по време на КСНС, станало ясно, че голяма част от проблемите можели да се решат от парламента. "Дори да остане служебното правителство или ново служебно правителство, то ще може да работи с парламент", каза заместникът на Слави Трифонов, но не уточни какво визира. 

"Бяхме предадени в средата на разговорите, които водехме с нашия мандат. Има още 5 партии и има огромно мнозинство за съставяне на кабинет. В крайна сметка, и ДБ, и ИБГНИ, и ДПС, и БСП, и ГЕРБ, могат да съставят кабинет - дали с всички гласове или някоя от партията ще се разходи някъде по време на гласуването. 

Йорданов коментира, че не е съгласен ИТН да бъде обявявана за дългата ръка на ДПС. 

"Приветствам разбирането, че парламентът трябва да свърши много важна работа, независимо дали ще успее да състави кабинет", отвърна Радев.