Румен Радев : Политиците да не се правят на лекари

Актуални новини
13:11 - 12 Март 2020
1578
Румен Радев: Политиците да не се правят на лекари

"Без съмнение сме изправени пред сериозно предизвикателство. Аз съм убеден, че имаме и капацитета, и силите да се справим със солидарните усилия на всички. Разработени са мерки, дадени са указания от Националния оперативен щаб". 

Това заяви президентът Румен Радев в Плевен. Той пристигна в града, за да се запознае на място със ситуацията и превантивните мерки, които се взимат срещу разпространението на коронавируса. Той бе посрещнат с кмета Георг Спартански, съобщи БНТ. 

Двамата обаче не се ръкуваха, за да спазят препоръките на Националния оперативен щаб, след което разговаряха в сградата на общината.

Държавният глава посочи, че е изключително важно тези мерки да се претворят върху реалния живот.

"Затова огромното натоварване е върху общините. Да намерят баланса - от една страна да запазим общественото здраве, от друга страна да не допуснем парализата на икономиката. Мобилизиран е целият медицински потенциал на Плевенската община. Важно е и да няма прекъсване в производствената дейност", коментира Румен Радев. 

Той уточни, че мерките са ясни, но според него не трябва политиците да се правят на лекари и обратното.

"Трябва да се спазват указанията на щаба, те са ясни, но държавата с всички възможни ресурси трябва да помага. Самодисциплината, самосъзнанието, максимално ограничаване на контактите, грижата за възрастните хора, трябва да се грижим за тях", допълни държавният глава.