Румен Радев в Сараево: България подкрепя европейския път на Босна и Херцеговина

Политика
21:09 - 16 Октомври 2024
4019
Румен Радев в Сараево: България подкрепя европейския път на Босна и Херцеговина

Президентът Румен Радев започна двудневно официално посещение в Босна и Херцеговина, като акцентът падна върху укрепването на двустранните отношения и подкрепата за европейската интеграция на страната.

Българският държавен глава бе посрещнат с тържествена церемония пред сградата на Председателството в Сараево от председателстващия Денис Бечирович.

Ключови теми на разговорите
По време на срещата си с Денис Бечирович и сръбския представител в Председателството Желка Цвиянович, Радев обсъди редица важни въпроси:

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина
Общи предизвикателства в сферата на сигурността
Регионална свързаност
Възможности за задълбочаване на икономическото сътрудничество
Фокус върху икономическото сътрудничество
Президентът Радев подчерта необходимостта от стимулиране на двустранния търговски и икономически обмен. Той изтъкна потенциала в областта на зелената икономика и възобновяемите енергийни източници, където България има значителен опит.

"Нашите отношения в икономиката от години имат възходящо развитие, но в обмена между страните ни има и голям неизползван потенциал", заяви Румен Радев.

За насърчаване на инвестициите, президентът предложи подписването на споразумение за взаимна защита на инвестициите.

Радев подчерта ключовото значение на сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина за целия регион на Западните Балкани и неговата европейска перспектива. Той потвърди ангажимента на България към мисията EUFOR "Алтея" и предложи задълбочаване на сътрудничеството в сферата на отбраната чрез обмен между военните училища и академии.

Българският президент приветства усилията на Босна и Херцеговина по пътя към европейска интеграция, подчертавайки ползите не само за страната, но и за целия регион и Европейския съюз. Въпреки това, той напомни за важността на принципа на собствените заслуги и необходимостта от реформи.

Радев изрази съболезнования за жертвите на неотдавнашните наводнения в Босна и Херцеговина и увери, че България ще продължи да оказва подкрепа за възстановяване на засегнатите райони.

Посещението на президента Румен Радев в Босна и Херцеговина бележи важна стъпка в укрепването на двустранните отношения и потвърждава ангажимента на България към стабилността и просперитета на Западните Балкани.