Румен Радев: Васил Божков политик - звучи несериозно...

Политика
18:01 - 09 Юни 2020
8105
Румен Радев: Васил Божков политик - звучи несериозно...

„За мен проект на Васил Божков звучи несериозно и трудно реализуемо. Смущаващо е, че обвиняемият Божков звучи по-убедително от неговите обвинители. Още по-смущаващо е, че информацията, която предоставя Васил Божков, се потвърждава от представители на правителството, въпреки че има опити тя да бъде неглижирана. Разкритията на интимните връзки с едрия бизнес оставят усещането за подмяна, за тежки зависимости в изпълнителната и законодателната власт”. Това заяви президентът Румен Радев в община Генерал Тошево, където имаше разговори с кметския екип.

„Земеделският министър Десислава Танева просто изрече на глас цялата философия на кабинета – разпределяне на пари на близките до властта фирми, без оглед на крайния резултат и прикриване на измамите. Европейските средства трябва да се разпределят прозрачно и до достигат и до най-дребните и средните производители. За съжаление, от тези скандали, за Брюксел ще става все по-трудно да подкрепя корупционното статукво в България” – добави той. Радев настоява за ясни критерии за епидемичната обстановка и дали ще се удължава.”Извънредното положение беше прието без ясни критерии. Излизаме от него рязко, също без ясни критерии. Тук за мен е големият риск” – смята президентът.

На паметника „Крилото”, поставен край Генерал Тошево в чест и памет на двамата пилоти – кап. Венко Савов и ст.л. Йордан Тенчев, които пожертваха живота си, за да разбият авариралия им самолет извън града, спасявайки го, президентът Радев направи следното признание: „Когато аз като пилот получавах своя височинен костюм, при обличането, го отгърнах леко от вътрешната страна и прочетох името на Венко Савов. Моят височинник видя стъписването ми и каза, че за моя ръст друг костюм нямал. Изпълних стотици полети и смятам, че и Венко Савов летя с мен.” 

С кмета на община Генерал Тошево Валентин Димитров обсъдихме необходимостта от финансова децентрализация, която трябва да се случи на практика – посочи Радев. „Така ще се осъществява по-успешна регионална политика, ще се предлагат по-качествени услуги” – добави той. Президентът е притеснен от информациите, че добивите от тазгодишната реколта ще са едва 30% и посочи, че е необходима политика от страна на държавата за стимулиране на зърнопроизводителите да закупуват български сортове, които са пригодени за българските условия. Той видя на полето сортовете пшеница, ечемик и тритикале в Добруджанския земеделски институт-Генерал Тошево.