Румен Радев започна консултации с ИТН за връчване на нов мандат (НА ЖИВО)

При държавния глава отидоха Станислав Балабанов, Ива Митева и Тошко Йорданов

Политика
09:07 - 28 Юни 2022
2317
Румен Радев започна консултации с ИТН за връчване на нов мандат (НА ЖИВО)

Днес продължават консултациите при президента Радев с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

В момента текат разговорите с представители на парламентарната група на "Има такъв народ".

При държавния глава отидоха Станислав Балабанов, Ива Митева, Тошко Йорданов.

"Сложна ще бъде ситуацията, в която ще се намира българският парламент през следващия месец. Необходими са време и усилия за съставяне на правителство, както и неотложни действия за приемането на бюджета. По тази причина е важна позицията на всяка една партия", заяви по време на консултациите президентът Румен Радев.

Той заяви, че решаването на кризи изисква ясни решения от политиците, за да се отговори на растящите тревоги на хората заради цените и войната в Украйна. Очаква и амбициозна и последователна външна политика, за да не допуснем България да остане в периферията на ЕС. Толерантността в българската политика е много кратка, заяви Радев и отбеляза последователната политика на ИТН по отношение Северна Македония. Необходими са време и усилия за съставяне на правителство, но и неотложни действия за приемането на бюджета и важни закони, от които зависи Планът за въстановяване и устойчивост, каза Радев.

След ИТН от 10.15 часа са предвидени консултации с представители на парламентарната група на "Демократична България", а от 11,30 ч. - с ПП "Възраждане".

Вчера бяха проведени първите консултации - с представители на парламентарната група на ГЕРБ, а след тях и с ДПС.

"Продължаваме промяната" отказаха да дойдат на консултации с обяснението, че има заседание на бюджетната комисия в парламента. Те ще поискат ден за консултации след сряда. При президента не отиде и БСП, а посочената причина бе приемането на актуализацията на бюджета.

„Специално за нас е удовлетворяващо, че президентската институция постъпва наистина отговорно в такъв момент. Нещо, което не се осъзнава от част от политическите партии. Помним достатъчно добре, за да можем да правим сравнения с представители на Президентството преди и сега. Вашата роля е изключително важна и е прекрасно, че ясно го осъзнавате и не се криете зад някой друг". Това заяви Тошко Йорданов от  „Има такъв народ” по време на консултациите при президента Румен Радев.

Снимки: Агнес Методиева