Румен Радев заведе Деси на балет

Лично директорът Пламен Карталов посрещна първата двойка

Актуални новини
19:28 - 15 Март 2019
540
Румен Радев заведе Деси на балет

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева се явиха с лека охрана тази вечер в Софийската опера и балет, за да присъстват на премиерата на "Легенда за езерото" по музика на Панчо Владигеров. Височайшата двойка беше посрещната на входа на сградата лично от директора на операта акад. Пламен Карталов.

Румен Радев е патрон на тазгодишните чествания на 120-годишнината от рождението на световноизвестния български композитор Панчо Владигеров. Преди седмица от негово име бе разпространена програма за честванията, които включват концерти, изложби, специални изпълнения на негови творби по време на Софийските музикални седмици и на Варненско лято, както и конкурси в различни учебни заведения, както и в Музикалната академия, която носи неговото име. 

"Легенда за езерото" се поставя в Софийската опера за първи път от 1961 година насам, по ново либрето, написано от постановчика Донвена Пандурски. Приказният сюжет разказва за пустинно племе, което се моли на бог за вода и той му дарява езеро, в което живее нимфа. В нея се влюбва князът на племето, който е трябвало да се ожени за жената-воин. 

В премиерния състав блестят имената на Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Катерина Петрова, Памела Пандова, Венера Христова и др.