Румен Вълка спешно крие яхта за милиони, купена с кинти от ББР

Гайтански праща баровското возило в Бодрум, за да не го приберат с европейска заповед за арест

Икономика
13:30 - 15 Август 2024
4270
Румен Вълка спешно крие яхта за милиони, купена с кинти от ББР

Разследваният за крупни финансови далавери и необезпечен кредит на стойност 150 млн. лв. Румен Гайтански – Вълка се опитва всячески да прикрие най-различна собственост, след като по-рано му бяха запорирани няколко ултра скъпи автомобила. Грижа номер 1 му била турбобаровска яхта, купена с пари от банката за развитие.

Вълка е получил 46 милиона лева дивиденти от фирмата “Био Майнинг” след като по сметката й влизат 103,5 милиона лева от необслужван кредит от Българската банка за развитие (ББР). Над един милион лева са платени за луксозна моторна яхта – сочат банкови разпечатки. Оказва се, че гаранция по кредита е станал несъществуващ договор с Главболгарстрой за доставка на строителни материали.

В средата на 2020 г. от “Био Майнинг” започват преводи към сметки на фирмата Poroli Special Boats, която се занимава с продажби на яхти. Според Bird.bg става дума за покупка на машина за малко на 1 млн. евро. Най-вероятно яхтата е ползвана в Гърция.

Яхтата досега беше на котва на втория ръкав на полуостров Халкидики

Лодката е над 80 фута и до момента беше на пристан в марината на „Порто Карас“ на втория ръкав на полуостров Халкидики, Ситония. Макар и къщата на Вълка да е на първия ръкав, той не може да държи огромната си лодка в марината на курортния комплекс „Сани“, тъй като тя е прекалено малка за големия плавателен съд.

Гайтански се е погрижил тя да напусне територията на Европа, в случай, че той се сдобие с Европейска заповед за арест. Най-вероятната нова локация на луксозната яхта ще бъде на територията на Турция или по-конкретно в яхтеното пристанище на Бодрум.