Румен Йончев: ДДС-то и митата не се събират достатъчно добре

Продоволствието е въпрос на национална сигурност, заяви икономистът

Новини
19:11 - 21 Март 2023
974
Румен Йончев: ДДС-то и митата не се събират достатъчно добре

"Днес всички разбират, че българското земеделие е основополагащо. Бяха пропуснати много възможности. Таргетирането на българската селскостопанска политика в рамките на общата беше сбъркано. Това доведе до изкривени съотношения в земеделския сектор, които доведоха до ликвидиране на малкия и средния производител", каза Румен Йончев от „Български възход“.

"Цели отрасли изчезнаха или бяха минимизирани, например производството на плодове и зеленчуци. Продоволствието е въпрос на национална сигурност и това трябва да бъде разбрано най-после, защото го разбираме в трудни времена“, допълни той.

Необходимо е следващото НС и следващият кабинет да преработят стратегическия план за българското земеделие, който е внесен в ЕК, така че новите приоритети да бъдат максимално финансирани, допълни политикът.

По негови думи нашата правосъдна система трябва да заработи, защото няма да имаме доверието на партньорите ни и няма да има справедливост в обществото.

„Български възход“ е за 3% дефицит, каза той.

„В момент на инфлация и същевременно икономически растеж, при доста ниска безработица, приходите в бюджета спадат. Това е необяснимо по нито една икономическа и математическа теория“, заяви той в студиото на „Денят на живо“.

По негови думи ДДС-то и митата не се събират достатъчно добре. Той посочи, че трябва да има редовно правителство, което да направи редовен бюджет.

Следващото управление трябва да се гради върху много солидно мнозинство, дори става дума за 160+ народни представители, смята Йончев. Реформите изискват мнозинство, заяви политикът.

Големите политически партии продължават да искат цялата власт сега и веднага, което е нито демократично, нито е възможно, посочи той.