Русия арестува американски кореспондент за шпионаж

Русия
12:13 - 30 Март 2023
1409
Русия арестува американски кореспондент за шпионаж

Федералната служба за сигурност (ФСБ) задържа кореспондента на Уолстрийт джърнъл Еван Гершкович в Екатеринбург по подозрение в шпионаж . Това съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността (ЦВО) на ФСБ.

"Федералната служба за сигурност на Руската федерация спря незаконната дейност на кореспондента на московското бюро на Уолстрийт джърнъл, американеца Гершкович Евън, роден през 1991 г., акредитиран в руското външно министерство, който е заподозрян в шпионаж в полза на правителството на САЩ. ", казаха от ФСБ.

"Установено е, че Еван Гершкович, действайки по указание на американската страна, е събирал информация, представляваща държавна тайна, за дейността на едно от предприятията на военно-промишления комплекс на Русия. При опит да получи секретна информация, чужденецът е задържан в Екатеринбург", отбелязват от ФСБ.

Следственият отдел на ФСБ на Руската федерация е образувал наказателно дело срещу американски гражданин по чл. 276 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Шпионаж").