Русия, Беларус и Казахстан може да въведат единна валута

Руското правителство възнамерява да разработи нова социално-икономическа програма

Русия
13:44 - 07 Юли 2022
2199
Русия, Беларус и Казахстан може да въведат единна валута

Руски икономисти предложиха Русия, Беларус и Казахстан да въведат единна валута.

Струва си тези три държави, както и редица други, да обмислят въвеждането на обща валута, смята експертът Александър Разуваев. Обединяването на страните в тази посока би могло да помогне за изграждането на нова икономическа система, разкрива той в интервю за Лента.ру.

За единна валута между Русия, Беларус и Казахстан се заговори още през 2014 г., но тогава започнаха санкциите, валутната криза и проектът остана на заден план, казва Разуваев. И добавя: "Трябва да се върнем към тази идея."

„На първо място, смятам, че ще има по-тясна интеграция на редица страни от бившия СССР“, казва той. „Но е доста трудно да се предвиди в детайли как ще се развие ситуацията по-нататък, защото първо трябва да оцелеем в условията на външен шок. Азиатските пазари, на които се набляга, са, разбира се, перспективни, но в дългосрочен план."

Руското правителство възнамерява да разработи нова социално-икономическа програма - модел за развитие на страната в настоящата геополитическа реалност. За това пише "Ведомости", позовавайки се на източник, близък до кабинета, и двама федерални служители, участващи в работата.