Русия даде зелена светлина за Навални

Приближени на руснака сезираха съда в Страсбург

Топ
19:22 - 21 Август 2020
4160
Русия даде зелена светлина за Навални

Руски лекар заяви, че болницата в Сибир, където е лекуван Алексей Навални, е решила да позволи на германски лекари да го откарат в Германия за лечение, съобщава Ройтерс, цитирана от БНТ.

Лекарят посочи, че болницата може да помогне за транспортиране на Навални до летището и че той ще бъде преместен в рамките на няколко часа. Той добави, че Навални е в изкуствена кома.

Приближени на руския опозиционен лидер сезираха Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), за да получат от руските власти разрешение да го изпратят на лечение в Германия, предаде Франс прес.

В молбата си те искат от съда "да прикани руското правителство да разреши Навални да бъде транспортиран до Германия, за да се лекува там", добави източникът, като уточни, че случаят ще бъде разгледан "в идните дни", предава БТА.

Приближените на Навални се позовават на чл. 39 от правилника на съда, който му позволява да предприеме спешни мерки, когато ищецът е заплашен физически.

Поддръжниците на Навални са убедени, че той е бил отровен. Руските лекари заявяват, че не са открили следи от отрова и че състоянието му е прекалено нестабилно, за да позволи преместването му от сибирския град Омск до Германия.