Русия е изстреляла тази нощ над 60 дрона и 90 ракети срещу Украйна

Украйна
11:20 - 22 Март 2024
1194
Русия е изстреляла тази нощ над 60 дрона и 90 ракети срещу Украйна

Русия е изстреляла над 60 дрона "Шахед" и близо 90 ракети при мащабно нападение срещу Украйна тази нощ, предадоха Ройтерс и Укринформ, като цитира изявления на украинския президент Володимир Зеленски в "Телеграм" и "Фейсбук", предаде БТА.

"Светът вижда целите на руските терористи толкова ясно, колкото е възможно - електроцентрали и електропроводи, язовир, обикновени жилищни сгради, дори тролейбус", подчерта Зеленски. "Русия води война срещу нормалния живот на хората. Моите съболезнования към близките на тези, убити от този терор", добави украинския президент.

Зеленски подчерта, че съответните служби вече работят във всички градове, засегнати от нападението. "Спасители, енергетици, регионални и местни власти, полиция и комунални служби помагат на хората. Никой няма да бъде оставен без помощ. Електрическото захранване е възстановено. От снощи започна възстановяването" в засегнатите области, добави той.

Украинският президент отбеляза, че руските ракети "нямат закъснения, за разлика от пакетите с помощи за Украйна".

"Дроновете "Шахед" не изпитват нерешителност, за разлика от някои политици. Изключително важно е да се разбере цената на закъсненията и отлагането на решенията", подчерта той.

"Системите "Пейтриът" трябва да защитават Харков и Запорожие; въздушната отбрана е необходима за защита на хората, инфраструктурата, домовете и язовирите. Нашите партньори знаят какво точно е необходимо. Те определено могат да ни подкрепят. Това са необходими решения. Животът трябва да бъде защитен от тези московски диваци", заяви Зеленски.

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко съобщи в Телеграм, че руска ракета е ударила "тролейбус, който се движеше по язовира."

"В тролейбуса е имало хора. Обикновени цивилни, които отиваха и се връщаха от работа", добави той.

Както беше съобщено, според министъра на енергетиката Герман Халушченко няколко енергийни съоръжения са били повредени от ракетната атака на 22 март. Бил е повреден и един електропровод на Запорожката АЕЦ.