Русия и САЩ пак се сблъскаха за Балканите

Вашингтон съжалява, че ЕС отложи членството на Северна Македония и Албания, Москва се възмути защо Америка са бърка на Стария континент

Актуални новини
11:37 - 19 Октомври 2019
1728
Русия и САЩ пак се сблъскаха за Балканите

Русия и САЩ отново се сблъскаха за бъдещето на Балканите и за членството на Северна Македония, Албания и Косово в международни организации. Повод за поредното противопоставяне между Москва и Вашингтон стана фактът, че на срещата на върха в Брюксел европейските лидери отложиха датата за начало на преговорите с Албания и Северна Македония за присъединяване към ЕС.

САЩ съжаляват, че на срещата на върха на ЕС е било взето решение да бъдат отложени преговорите за влизане на Северна Македония и Албания в Европейския съюз, заявиха официално от американския Държавен департамент. Оттам заявиха, че САЩ подкрепят желанието на Северна Македония и Албания да се присъединят към ЕС.


Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пък контрира, че ЕС трябва да реши проблемите си със Северна Македония и Албания без САЩ. "Каква част от САЩ граничи със Северна Македония и Албания, за да лобират за интеграцията им в съюз, разположен на друг континент?“, попита Захарова чрез пост във фейсбук.

„Разбирам, че след излизането от ЕС на Обединеното кралство съюзът трябва да бъде закърпен, но Брюксел е длъжен сам реши какво очаква тези страни, за да се присъединят“, каза говорителят на Министерството на външните работи на Русия.


Същевременно руският премиер Дмитрий Медведев, който заминава на визита в Белград, заяви, че в никакъв случай не бива да бъде допускано едностранно преначертаване на картата на Балканите и действия, които могат да доведат до хуманитарна катастрофа в региона.

"Балканите и досега остават достатъчно неспокоен регион и не трябва в никакъв случай да допускаме повторение на каквито и да било проявления на насилие, опити за едностранно преначертаване на картата на Балканите или каквито и да било други действия, които могат да доведат до хуманитарна катастрофа", подчерта руският премиер.

Русия е готова да развива отношения с всички балкански държави, ако те самите покажат политическа воля за това, заяви Медведев в интервю по повод за демонстрираното от Северна Македония и Черна гора желание да възстановят отношенията си с Москва, отбелязва ТАСС. По думите на руския премиер Москва винаги е заемала премерена позиция.

"Тя се състои в това, че искаме да сме приятели с всички страни и, разбира се, имаме нормални отношения с държавите на Балканите, без значение от принадлежността им към един или друг военно-политически блок. Стараем се да развиваме тези отношения", каза той. В същото време руският премиер акцентира на това, че Русия не може да не вижда, че едни страни проявяват себе си като приятели, а други "се намират във фарватера на агресивната политика на САЩ".


Конкретно за Сърбия Медведев заяви, че Москва винаги е ценяла и ще цени това, че Белград "зае много премерена позиция в онзи период, когато ЕС и САЩ въвеждаха санкции срещу Русия".

Медведев допълни, че опитите да бъдат вкарани в НАТО страни с вътрешнополитически противоречия са опасни. "Разбирате ли, всички опити в НАТО да бъдат вкарани страни, в които има вътрешни противоречия, са извънредно опасни", каза той в отговор на въпрос как гледа Русия на опитите в алианса да бъде привлечена Босна и Херцеговина.

"Вие говорите за Босна и Херцеговина, Република Сръбска, но ние можем да назовем и други страни. А какво става с Грузия? Какво става с Украйна? Тези страни не са в много лесно положение", добави руският премиер.

Медведев заяви в интервюто, че най-голяма вреда на Балканите причинява стремежът на САЩ да доминират в целия свят, посочва ТАСС.

Очаква се по време на посещението на Медведев в Белград Русия и Сърбия официално да обявят, че са против членството на Косово в международните организации.