Русия и Саудитска Арабия продължават сътрудничеството си на петролния фронт

Москва и Рияд са доволни от настоящата цена на петрола, твърдят от Кремъл

Русия
16:39 - 22 Юли 2022
2758
Русия и Саудитска Арабия продължават сътрудничеството си на петролния фронт

Според руски източници президентът на федерацията Владимир Путин и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са се договорили в телефонен разговор да продължат сътрудничеството си на петролния пазар, предава ДПА.

„Беше подчертано значението на по-нататъшната координация в рамките на ОПЕК+", заяви Кремъл на своя уебсайт в четвъртък вечер. Президентът на САЩ Джо Байдън също посети Бин Салман през тази седмица в рамките на пътуването си в Близкия изток, за да се опита да убеди Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол в опит да понижи цените на петрола на световния пазар.

Резултатите от пътуването на Байдън до Бин Салман, който отдавна е отритнат от Вашингтон заради предполагаемото му участие в убийството на журналиста Джамал Кашоги, бяха описани като оскъдни. Саудитска Арабия само намекна, че е възможно ограничено увеличение на производството.

Според руски прочити на телефонния разговор обаче Москва и Рияд са доволни от настоящата цена на петрола. „Със задоволство беше отбелязано, че страните участнички във формата (ОПЕК+) последователно изпълняват ангажиментите, които са поели, за да поддържат необходимия баланс и стабилност на световните енергийни пазари", се казва в съобщението.

По време на причинената от Covid криза страните от петролния картел и техните съюзници се бяха договорили да ограничат производството, за да намалят доставките на петрол. Ограничението бе оттеглено предпазливо.

Дори руската агресивна война срещу Украйна, по време на която цените на петрола рязко се повишиха, не доведе до отказ от политиката на ограничено производство. Русия разчита до голяма степен на приходите от износ на нефт и газ, за да финансира националния си бюджет, а оттам и войната си срещу Украйна.