Русия и Турция с действия за намаляване на напрежението в Близкия изток

Според Москва ядрената сделка трябва да остане "приоритет" за всички страни

Свят
17:17 - 06 Януари 2020
1562
Русия и Турция с действия за намаляване на напрежението в Близкия изток

Русия и Турция могат да предприемат съвместни действия за намаляване на напрежението в Близкия изток, съобщават световни агенции.

Министерството на отбраната на Русия информира, че Анкара и Москва са обсъдили възможни съвместни действия, които могат да "намалят напрежението и да уредят кризисни ситуации" в Близкия изток. Руският военен министър Сергей Шойгу проведе телефонен разговор с шефа на разузнаването на Турция Хакан Фидан.

Освен Иран двамата обсъдиха и плановете на Турция да разположи войници в Либия.

Напрежението в Близкия изток се увеличи от началото на годината, след като САЩ ликвидираха иранския генерал Касем Солеймани, а Иран прекрати изпълнението на ядрената сделка.

Шойгу разговаря и с шеф на генщаба на иранската армия.

В същото време Министерството на външните работи на Русия съобщи, че не вижда заплаха от разпространение на ядрени оръжия след решението на Техеран. Според Москва ядрената сделка трябва да остане "приоритет" за всички страни.

Ведомството призова всички страни "да не създават допълнително напрежение и несигурност" около ядрената сделка. Москва пояснява, че споразумението от 2015 г. остава "глобален актив".