Русия и Украйна договориха износа на зърно

Общество
21:52 - 14 Юли 2022
3521
Русия и Украйна договориха износа на зърно

Делегациите на Украйна и Русия, които преговаряха в сряда в Истанбул са постигнали “основно, техническо” споразумение за износа на украинската зърнена продукция от блокираните черноморски пристанища, предадоха световните агенции.

Положителният напредък бе обявен от министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар, чиято страна е посредник в преговорите. Акар каза, че първоначалната сделка включва решаване на технически подробности, като например създаване на координационен център в Истанбул, където ще присъстват представители на всички страни; съвместен контрол на точките за излизане и пристигане на пристанищата; и осигуряване на “навигационна безопасност по маршрутите за прехвърляне”.

“Виждаме, че страните желаят да разрешат този проблем”, каза Акар в изявление, добавяйки, че окончателното споразумение ще бъде координирано с ООН и друга среща трябва да се проведе следващата седмица в Турция, на която трябва официално да бъде подписан договорът.

Доставките на зърно от Украйна през черноморските пристанища бяха спрени след нахлуването на Русия в страната в края на февруари и милиони тонове зърно, необходими за изхранването на страни, зависими от вноса в региони като Близкия изток и Африка, стоят в складове, а цените на храните растат, припомнят наблюдатели.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше по-резервиран в коментара си след преговорите, но настоя в нощното си обръщение, че делегатите на страната му са го информирали, че има “известен напредък”.

“Ние наистина полагаме значителни усилия да възстановим доставките на храни на световния пазар”, каза Зеленски. “Ще договорим подробностите с генералния секретар на ООН през следващите дни.”

Украйна се опасява да не стане уязвима на атаки, ако премахне мините, които защитават нейните пристанища, но също така блокират достъпа им до морето. За да сключи сделка, Украйна каза, че Русия трябва да предостави гаранции, че няма да удари пристанищата или корабите със зърно, когато започнат да плават отново.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, чиято организация работи с Турция за посредничество в преговорите, каза, че различните страни са постигнали “съществено споразумение по много аспекти” на деблокирането на търговията в Черно море, “свързани с механизмите за контрол, свързани със системата на координация, отнасящи се до въпросите на разминирането”.

“В Истанбул видяхме критична стъпка напред към осигуряването на безопасен и сигурен износ на украински хранителни продукти през Черно море. В свят, помрачен от глобални кризи, днес най-накрая имаме лъч надежда”, каза Гутериш на пресконференция днес. Той добави, че е необходима повече техническа работа, за да се осигури окончателна сделка, “но инерцията е видима”.