Русия и Украйна отново размениха военнопленници

Сред върнатите са защитници на "Азовстал" в Мариупол и гвардейци

Украйна
17:48 - 24 Ноември 2022
1903
Русия и Украйна отново размениха военнопленници

Денис Пушилин, временният ръководител на окупационната администрация на окупираната от Русия част от Донецка област, назначен от Москва, каза, че в четвъртък е извършена нова размяна на военнопленници между Украйна и Русия, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Това е втората размяна за последните 24 часа - в сряда стана известно за размяната във формата "36 за 35".

"Днес си връщаме 50 наши руски бойци от украинските подземия. Даваме същото количество на Украйна, най-вече военни", написа Пушилин в канала си в "Телеграм".

Украйна е върнала 35 военни и един цивилен, потвърди в сряда Андрий Йермак, ръководител на кабинета на президента на Украйна.

Сред върнатите са защитници на "Азовстал" в Мариупол и гвардейци, пленени в атомната електроцентрала в Чернобил.

Все още не е известно дали обменът е свързан с разговорите между украински и руски официални лица, за които Ройтерс съобщи в четвъртък, че са се състояли на 17 ноември в Обединените арабски емирства.

Източници на агенцията твърдят, че на преговорите е обсъдена възможността за размяна на военнопленници, при условие че Киев се съгласи с възобновяване на транзита на руски амоняк през деокупираната територия на Украйна до пристанището на Одеса за по-нататъшен износ.

Тези преговори са имали за цел да премахнат оставащите пречки пред зърнената сделка, удължена миналата седмица, както и да облекчат недостига на храни в световен мащаб чрез деблокиране на украинския и руския износ, става ясно от информацията.

Последната голяма размяна на военнопленници се състоя на 3 ноември, когато бяха разменени по 107 войници от двете страни.

В края на октомври отново бяха разменени военнопленници между ДНР и Украйна по формулата 50 на 50.

Седмица по-рано 110 души бяха върнати в съответната си родина.

На 22 септември Пушилин отново съобщи за голям обмен на военнопленници с Киев. Като част от размяната бяха освободени 55 руски и проруски войници, както и украинският политик Виктор Медведчук. 215 души бяха предадени на Киев, включително представители на украинските батальони, които Москва нарича "националистически". Тогава бяха освободени и чуждестранни бойци, включтелно осъдени на смърт от проруските сепаратисти в Донецк. За освобождаването им се твърди, че е изиграл роля престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман и руския бизнесмен Роман Абрамович, който ги е извел с личния си самолет.