Русия изкара 10 000 военни на учение

Маневрите се провеждат на 30 полигона в страната

Топ
13:16 - 01 Декември 2021
2754
Русия изкара 10 000 военни на учение

Над 10 000 военнослужещи ще участват в зимните учения в Русия, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Южния военен окръг (ЮВО). Мотострелковите формирования вече тръгнаха към полигоните в южната част на страната, където стартират маневрите. Персоналът ще бъде настанен в автономни полеви лагери APL-500. Те ще бъдат изградени на базата на основните депа.

„Бойното съгласуване на отделенията и екипажите е организирано като част от първия учебен модул на повече от 30 общовойскови учебни полигона“, подчертават от пресслужбата. През 2021 г. за първи път започнаха зимни учения на полигоните Нестеровски в Ингушетия и Даниловски полигони във Волгоградска област. Част от военнослужещите ще изпълняват командни задачи в местата на постоянна дислокация. Модулната система за обучение, организирана на ротационен принцип, осигурява цялостно обучение за всички отдели.

Преди това стана ясно, че Русия провежда най-мащабните учения с Беларус. На 29 ноември бе съобщено, че войските на съюзната държава организират нови тренировки на белоруско-украинската граница. Минск, заедно с Москва, "в средносрочен план" планира да проведе маневри за прикриване на южната част на границата на Беларус, заяви министърът на отбраната Виктор Хренин. През октомври Русия и Беларус се споразумяха да продължат да укрепват двустранното сътрудничество в областта на отбраната и планират още редица събития до 2024 г. Одобреният план за двустранно военно сътрудничество за 2022 г. включва 139 събития. През 2023 г. най-мащабно учени ще бъде „Щитът на Съюза“ (на територията на Беларус, като маневрите се наричат ​​„Запад“).