Русия изнася ценни артефакти от Украйна

Руските войски ограбиха фондовете на музеите на Мариупол

Украйна
15:36 - 13 Юни 2022
4554
Русия изнася ценни артефакти от Украйна

Екип международни специалисти проследява контрабандата на ценни артефакти от окупираните територии на Украйна към Русия, пише Гардиън.

„Има много сериозни доказателства, че това е преднамерен ход на Русия - определени картини и декорации са били специално извозени в Руската федерация“, казва антропологът Брайън Даниелс, който си сътрудничи в екипа с колеги учени археолози, историци и специалисти по цифрови изображения.

Даниелс и колегите му от лабораторията във Вирджиния проследяват изземването на артефакти от Украйна от началото на пълномащабната инвазия на Русия и стигат до заключението, че в действията на окупаторите има определен модел.

До голяма степен руските нашественици са фокусирани върху кражбата на скитските златни съкровища.

„Тези артефакти изглеждат поразително. И има толкова много съобщения за похищения, че очевидно това е стратегия“, казва Даниелс като добавя, че украинците от своя страна също много държат да се направи списък на откраднатите експонати.

Ученият предполага, че може би става въпрос за част от стратегия за подкопаване на идентичността на Украйна като отделна страна, което предполага, че Русия ще се опитва да претендира, че има законната собственост върху всички техни експонати.

Даниелс отбелязва още, че кражбите обикновено са предшествани от сурови разпити на уредниците на музеите, което е причина международните експерти все повече да се опасяват за живота и здравето на музейните работници в Украйна.

Известно е, например, че руските войски ограбиха фондовете на музеите на Мариупол и обявиха намерението си да „изпратят най-ценните експонати в Русия“, пише и Zn.ua.