Русия изпадна в рецесия

На 8 ноември Централната банка прогнозира, че БВП ще се свие с 3,5% тази година

Русия
11:14 - 17 Ноември 2022
1871
Русия изпадна в рецесия

Икономиката на Русия навлезе в рецесия, тъй като брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 4% през третото тримесечие на годината. Това показва предварителната оценка на националната статистическа агенция Росстат, съобщава "Франс прес".

4-процентно свиване на БВП имаше и през второто тримесечие, тъй като западните санкции са удар за икономиката на Русия.

4-процентният спад на икономическото производство между юли и септември обаче е по-малък от очакваното от много анализатори свиване от 4,5%.

Свиването се дължи на 22,6% спад в търговията на едро и 9,1% спад в търговията на дребно.

Същевременно строителството е нараснало с 6,7%, а селското стопанство - с 6,2%.

Рецесията обикновено се определя като две последователни тримесечия на икономическо свиване, а Русия за последно преживя техническа рецесия в края на 2020 г. и началото на 2021 г., когато светът преминаваше през пандемията от коронавирус.

Руската икономика се представи добре в началото на 2022 г. с 3,5% увеличение на БВП, но началото на офанзивата в Украйна предизвика вълна от санкции от страна на Запада.

Наложените ограничения върху износа и вноса, недостигът на персонал и проблемите с доставката на резервни части натовариха силно руската икономика.

На 8 ноември Централната банка прогнозира, че БВП ще се свие с 3,5% тази година.

Международният валутен фонд и Световната банка изчисляват съответно спад на руския БВП от 3,4% и 4,5%.

По данни на Росстат въпреки свиващата се икономика нивото на безработицата в Русия е 3,9% през септември.

През октомври Централната банка на Русия запази основната си лихва на 7,5%. За първи път от началото на военната офанзива в Украйна основният лихвен процент остава непроменен.

Централната банка не планира да промени лихвения процент до края на годината, което е знак за "адаптиране" към "новата реалност", заяви нейният управител Елвира Набиулина.

След като Русия беше засегната от западните санкции, банката драстично повиши основния лихвен процент от 9,5% а на 20% в опит да противодейства на инфлацията и да подкрепи рублата.