Русия източила 100 млн. долара от Google за войната

Топ
15:55 - 30 Август 2024
2061
Русия източила 100 млн. долара от Google за войната

Според разследване Русия е източила над 100 милиона долара от сметки на Google и е използва парите, за да финансира войната срещу Украйна. Съдебни документи, получени от британския вестник “Телеграф“, показват, че банковите сметки на Google в Русия са били изпразнени малко след инвазията преди две години, което е довело до фалита на руското подразделение на технологичния гигант.

Конфискуваните пари са били прехвърлени към държавни руски медии, включително телевизиите RT и Tsargrad.

Миналата седмица Google заведе дело срещу RT, Tsargrad и друг базиран в Русия телевизионен оператор - NFPT, в съдилищата на САЩ и Обединеното кралство.

Руският съд нареди на Google да плати на трите телевизионни канала големи суми като компенсация за решението на компанията да ги премахне от YouTube и да изтрие акаунтите им в Google, за да спази санкциите срещу Москва.

В съдебни документи от миналата седмица Google заяви, че Русия е „наложила безпрецедентни глоби и произволни правни наказания срещу Google в опит да ограничи достъпа до информация за нашите услуги и като наказание за спазването на международните санкции срещу руски лица и организации“.

„Съдебните изпълнители конфискуваха повече от 100 милиона долара от активите на Google Русия, въпреки че предполагаемата дължима сума по съдебното решение по това време беше по-малко от 12,5 милиона долара“, казват от Google в един от съдебните документи.

„Tsargrad получи един милиард рубли от конфискацията, които каза, че ще използва, за да подкрепи войната на Русия в Украйна.“

Google иска съдилищата да попречат на трите руски телевизионни компании да преследват нейните активи в Южна Африка, Турция и Сърбия.

Tsargrad съди Google в Турция, като твърди, че базираният в САЩ технологичен гигант му дължи 360 милиона долара.

Към понеделник компанията майка на Google имаше пазарна капитализация от 2,05 трилиона долара, което я прави четвъртата най-богата компания в света след Apple, Nvidia и Microsoft.