Русия настоя Турция да спре доставките на оръжия за Украйна

Русия
14:13 - 11 Януари 2023
1659
Русия настоя Турция да спре доставките на оръжия за Украйна

Руският омбудсман Татяна Москалкова заяви, че е настояла пред председателя на турския парламент Мустафа Сентоп Турция да спре да доставя оръжия на Украйна, за да се избегне по-нататъшна ескалация на конфликта, съобщава ТАСС.

"Обърнах се към г-н Сентоп с молба да спрат доставките на оръжия за Украйна, за да избегнем по-нататъшна ескалация на тази ситуация", написа Москалкова в "Телеграм".

Комисарят по правата на човека допълни, че съществени коментари за необходимостта от прекратяване на огъня са били изразени по време на на срещата в Анкара, на която присъстваха също украинският и турският омбудсман Дмитро Любинец и Шереф Малкоч.

"Това е необходимо условие за предотвратяване на нарушаването на правата на човека. На първо място правото на живот", подчертава Москалкова.

По-рано днес списание Форин полиси съобщи, че Турция е започнала да изпраща касетъчни боеприпаси на Украйна в края на миналата година.

Според изданието Турция изпраща на Украйна т.нар. усъвършенствани конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (DPICM), които са били произведени в тази страна по време на Студената война в рамките на споразумение със САЩ. Тези снаряди са предназначени за унищожаване на танкове, като при изстрел всеки от тях се разпада на 88 по-малки патрона.

Касетъчните боеприпаси са забранени с международна конвенция, приета през 2010 г., но Украйна, Турция, САЩ и Русия не са се присъединили към нея.

Авторите на публикацията твърдят, че турските власти в продължение на месеци са се опитвали да прикрият доставката на такива снаряди за Украйна. Журналистите съобщават, че доставката на боеприпаси е започнала през ноември, но все още не е ясно дали те вече се използват на бойното поле.