Русия осъди писателя Дмитрий Глуховски на 8 години затвор

Той публикува свое есе, в което сравни репресиите на Путин с тези на Сталин

Топ
14:46 - 08 Август 2023
2648
Русия осъди писателя Дмитрий Глуховски на 8 години затвор

Писателят Дмитрий Глуховски, добре познат и издаван и у нас, беше осъден задочно на 8 години затвор заради "разпространение на фалшиви материали за руските въоръжени сили". Под това се има предвид последователната му критика към войната в Украйна и антивоенните му публикации в социалните мрежи Инстаграм и Телеграм.

Още в деня преди руското нахлуване в Украйна той публикува свое есе, в което сравни репресиите на Путин с тези на Сталин.

Присъдата е в размер "осем години лишаване от свобода в затворническа колония с общ режим", съобщава руската агенция "Интерфакс". Според решението на московския съд на писателя му е забранено да се "занимава с дейности, свързани с администрирането на сайтове на електронни или информационни и комуникационни мрежи, включително интернет" в продължение на четири години. Присъдата ще започне да тече от момента на задържането му на територията на Руската федерация или екстрадирането му в Русия. 

Дмитрий Глуховски, роден през 1979 г. в Москва, е световноизвестен руски писател фантаст. Дебютният му роман "Метро 2033" бе преведен на 37 езика и получи наградата ЕВРОКОН 2007 в Копенхаген. Автор е и на "Сумрак", "Метро 2034", "Приказки за родината", "Бъдещето", "Futu.re", както и на сценария за филма "Текст", който получи руската награда "Ника". Преди това се е занимавал с журналистика и репортерска дейност.  

Ето собственото му изявление за случилото се, публикувано в социалните мрежи: ""Вчера Басманският съд ме осъди на осем години затвор за публикациите ми за Буча и Ирпен, за Мариупол и Харков, за това, че нарекох военните престъпления - военни престъпления и дори само войната - война. Според съда съм извършил тези престъпления на основата на политическа омраза, защото обвиних лично президента Путин в разгръщането на клането".

За 44-годишния писател, който живее в чужбина, присъдата се равнява на изгнание и невъзможност да се връща в родината си.

"Нямам намерение да се отказвам от думите си, то е и невъзможно да се откажа. Съвсем очевидно е, че съм наказан просто за това, че казвам гласно истината, изричайки неща толкова очевидни за всички, че трябва да си сляп, за да ги отречеш", продължава Глуховски. "Руският съд, отново заставайки на страната на политическата власт, на страната на безсмисленото насилие, на безпричинното кръвопролитие, на страната на преднамерените цинични лъжи, показва същността на цялата сегашна руска държава - измамна, насилствена, жестока и нямаща никаква друга цел, освен самосъхранение и растеж, каквато е и природата на тумора."

Преди това Глуховски вече беше определен като "чуждестранен агент" - евфемизъм за критиците на режима в Русия. През юни миналата година срещу него е повдигнато наказателно дело, а той е обявен за общонационално издирване.

Адвокатът на писателя Вероника Полякова по-рано нарече наказателното дело срещу клиента си "политическо преследване". Според нея обвиненията, повдигнати срещу Глуховски, не отговарят на закона.

Според изданието Медиазона, цитирано от "Свободна Европа", срещу писателя са свидетелствали Юлия Лозанова (Витязева), служителка на информационната агенция NewsFront, и Иван Климов, редактор на московския "Рупор" и на "Аналитичния център по проблемите на сигурността". NewsFront е в списъка със санкции на Европейския съюз (ЕС), тъй като разпространява дезинформация и има връзки с Федералната служба за сигурност (ФСБ). Лозанова и Климов не са се познавали лично с Глуховски, но твърдят, че са били засегнати от публикациите на писателя за Буча и Мариупол.