Русия отговаря на САЩ с ответни санкции

Лавров нарече действията на Вашингтон нелегитимни

Русия
16:36 - 03 Декември 2021
1903
Русия отговаря на САЩ с ответни санкции

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва ще отвърне, ако бъдат наложени нови санкции на САЩ, предаде ТАСС. „Ако последват нови, както казаха, адски санкции, тогава, разбира се, ще реагираме. Няма как да не реагираме“, посочи дипломат номер едно на Русия. Той обаче не уточни какъв конкретно отговор ще даде Москва на Вашингтон.

Според Лавров русофобските настроения в НАТО и ЕС не позволяват на западните държави да се отдалечат от конфронтацията и да вземат важни решения. Той нарече санкциите нелегитимна едностранна мярка и задънена улица, която ще се обърне срещу тези, които я инициират. „Нашите западни колеги напълно изгубиха културата на диалог, дипломатическите преговори, постигането на консенсус, способността творчески да търсим баланса на интересите“, заяви външният министър.

          Преди това говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ са готови да наложат нови санкции срещу Русия заради Украйна. Американските власти бяха ясни относно своите „загриженост относно заплашителна реторика“ от Русия и „относно съобщенията за увеличаване на броя на войските на границата“, каза тя. Псаки каза още, че САЩ винаги са готови да предприемат стъпки за налагане на санкции срещу Русия заради ситуацията близо до границата с Украйна, но американците смятат за необходимо да обсъдят подобни решения със своите европейски съюзници.

По-рано подобно изявление направи заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд. Тя подчерта, че САЩ могат да наложат безпрецедентни санкции срещу руската страна, ако Москва предприеме някакви действия, насочени към дестабилизиране на ситуацията в Украйна. Според нея не само САЩ, но и всички членки на НАТО са готови да подкрепят Украйна.