Русия отговори с дронове "Шахед" на успешна украинска атака от неделя

Украйна
11:36 - 21 Октомври 2024
786
Русия отговори с дронове "Шахед" на успешна украинска атака от неделя

Общо 116 дрона клас "Шахед" и 3 ракети от различни видове изстреля Русия по цели в Украйна тази нощ - това изглежда е своеобразен отговор за масираната украинска атака с дронове от вчера, която порази важни руски военни обекти.

Според сводката на украинските ВВС, 59 от дроновете вече са свалени от ПВО и мобилни огневи групи. Още 45 са "приземени" със системи за електронно заглушаване. Поне 10 дрона все още са във въздуха, има и регистрирани удари по украинска гражданска инфраструктура.

Предишната нощ Украйна отново стана обект на сериозна атака с дронове, като в последния около месец това си е буквално традиция, с изключение на само 1 ден, когато нямаше нито един изстрелян от руснаците дрон. Традиция е и някои от дроновете да бъдат отклонявани към Беларус - 3 навлязаха в беларуско въздушно пространство и 1 беше свален според мониторинговия канал "Беларуски гаюн".

Междувременно, в социалните мрежи се появиха видеокадри от дронове "Шахед" - те се използват и за разузнавателни цели, като към тях се прикачат видеокамери за заснемане на (военни) позиции.