Русия откри украинска връзка в терористичната атака край Москва

ФСС за пръв път призна отговорността на "Ислямска държава" за нападението срещу концертната зала „Крокус сити хол“

Актуални новини
10:05 - 24 Май 2024
4280
Русия откри украинска връзка в терористичната атака край Москва

Украинското военно разузнаване е пряко замесено в смъртоносна атака срещу концертна зала край Москва, при която бяха убити над 140 души, съобщи ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Това каза Бортников, предаде днес ТАСС, цитирана от Ройтерс.

„Разследването продължава, но вече може да се каже със сигурност, че украинското военно разузнаване е пряко замесено в това нападение“, каза Бортников, цитиран от държавната информационна агенция.

Русия е отправяла подобни обвинения и преди. Бортников не представи доказателства в подкрепа на твърдението си, посочва Ройтерс.

Шефът на ФСС също така обвини военния съюз НАТО, че улеснява прехвърляне на „наемници и бойци на международни терористични организации от Близкия изток, Северна Африка и Афганистан“ в Украйна, за да могат да воюват срещу руските сили там.

„Ислямска държава“ пое отговорност за клането в концертната зала през март, а американски служители казаха, че разполагат с разузнавателна информация, която показва, че то е извършено от афганистанския клон на терористичната мрежа – „Ислямска държава-Хорасан“. Украйна многократно отрече да е имала нещо общо с атаката.

Русия за първи път ясно призна днес отговорността на организацията "Ислямска държава" (ИД) за атаката срещу „Крокус сити хол“.

„По време на разследването (...) беше установено, че подготовката, финансирането, нападението и изтеглянето на терористите са били координирани по интернет от членове на „Ислямска държава-Хорасан“ – афганистанския клон на ИД. Това заяви директорът на руската служба за сигурност (ФСС), Александър Бортников, цитиран от руската агенция РИА Новости, предаде АФП.