Русия отлага местните избори в граничните райони на Курска област

Украйна
14:40 - 21 Август 2024
959
Русия отлага местните избори в граничните райони на Курска област

Централната избирателна комисия реши да отложи изборите за депутати от 10 местни органа на властта в Курска област, които трябваше да се проведат на 8 септември, съобщават руските агенции.

Все още не е обявена нова дата за изборите. Процесът по подготовка и провеждане на изборите ще бъде възобновен при пълна гаранция за безопасност на избирателите, отбелязват от комисията. Следващият "единен ден за гласуване" в Русия ще бъде през март 2025 г

Интерфакс изброява следните райони, в които се отлагат изборите: Беловски, Болшесолдатски, Глушковски, Кореневски, Суджански и Хомутовски район, както и в град Лгов.

В същото време Централната избирателна комисия реши изборите за губернатор на Курска област да не бъдат отлагани. Алексей Смирнов ръководи района временно; правомощията му трябва да бъдат потвърдени чрез избори.

През последните години Кремъл не допуска нежелани кандидати да участват в избори, но понякога недоволните жители гласуват кандидати, различни от предпочитаните от властите.

Контролът върху части от граничните райони на Курска област остава неясен, като във вторник главнокомадващият на Въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирски заяви, че Киев контролира 93 населени места и 1263 кв. км територия от Курска област.

В Суджански, Кореневски и Глушковски райони на Курска област, където действат части на украинската армия, има общо 186 населени места.

Що се отнася до цялата територия под контрола на украинските въоръжени сили, както отбелязват много военни наблюдатели, все още не е оформена ясна фронтова линия в Курска област и всякакви оценки за контролираната зона са доста условни.