Русия отлага военния парад за Деня на победата

Руският президент Владимир Путин може лично да съобщи новината

Свят
11:16 - 16 Април 2020
4345
Русия отлага военния парад за Деня на победата

Кремъл е решил да отложи военния парад за Деня на победата, който трябваше да се проведе на 9 май, за друга дата. Тя все още не е посочена, но ще бъде обявена в близките дни, твърдят източници на Би Би Си, РБК и "Интерфакс".

Както е обяснил източник от една от структурите, подчинени на руското военно министерство, военният парад вероятно ще бъде отложен заради епидемията от новия коронавирус.

Уточнява се, че военният парад, посветен на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война (както руснаците наричат Втората световна война), може официално да бъде отложен още днес. 

Руският президент Владимир Путин може лично да съобщи за отлагането на парада.

Парадът може да бъде насрочен за 24 юни, "денят, в който парадът се проведе през 1945 г. под командването на маршал Георги Жуков", или за 3 септември, деня, в който е окончателният край на Втората световна война, уточни председателят на комисията по отбрана в Държавната дума (долната камара на руския парламент) Владимир Шаманов.

Главният редактор на сп. "Арсенал отечества" Виктор Мураховский смята, че едва ли парадът ще се проведе през юни, най-малкото защото военната техника и военнослужещите, участващи в парада, или ще трябва да се държат дълго време на полигона в Алабино, или да се върнат по базите си, което също е непрактично, защото твърде скоро ще трябва всички да бъдат връщани обратно.

Мураховский смята за логично парадът да бъде отложен за есента - или в началото на септември, по-близо до деня на края на Втората световна война, или на 7 ноември, така че настоящият парад да се проведе в деня на историческия парад през 1941 година. На 7 ноември в Русия се отбелязва "Октомврийската революция" от 1917 г. 

Вчера организации на руските ветерани изпратиха на Путин искане за отлагане на парада за Деня на победата в Москва от 9 май на по-късна дата. "За съжаление, ситуацията в света направи невъзможно да се даде гаранция за безопасност на здравето по време на парада на 9 май тази година", се посочва в текста на молбата.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в събота, 11 април, призна, че Парадът на победата в Москва може да бъде отложен, но отбеляза, че рано или късно той ще се състои. Той добави, че засега не са взети решения за преместването му.