Русия отменя забраната за износ на бензин

Русия
11:36 - 20 Май 2024
1259
Русия отменя забраната за износ на бензин

Руското правителство взе окончателно решение да отмени временната забрана за износ на бензин, тъй като вътрешния пазар е достатъчно добре снабден, съобщи "РБК дейли" (RBC Daily), позовавайки се на източник, запознат с решението.

Министерството на енергетиката потвърди информацията, допълва от изданието, цитирано от Ройтерс.

От 1 март тази година Русия забрани износа на петролни продукти за шест месеца, за да се компенсира прекомерното търсене на горива на вътрешния пазар, както и с цел стабилизиране на цените.

Ограниченията не засегнаха доставките в рамките на Евразийския икономически съюз, както и за конкртени страни, с коитоима предки междуправителствени споразумения за доставка на горива като Монголия, отбелязва БТА.

"Временната забрана за износ на бензин, която влезе в сила от 1 март, ще бъде отменена поради насищането на горива на вътрешния пазар и приключването на непланираната поддръжка на рафинериите", потвърдиха от енергийното министерство.

Решението за спиране на забраната ще бъде публикувано в началото на седмицата, допълни РБК.

Рафинериите и птеролните депа натрупаха запаси горива, позволяващи пълното покриване на нуждите на вътрешния пазар. Към 15 май те достигат 2,1 млн. тона бензин и 3,4 млн. тона дизел, пояснява енергийното министерство.