Русия отрича да използва ирански дронове срещу Украйна

Киев обвини Москва, че използва ирански дронове камикадзе "Шахид-136"

Украйна
14:06 - 18 Октомври 2022
3163
Русия отрича да използва ирански дронове срещу Украйна

Кремъл отрече руските сили да са използвали ирански дронове за атаки срещу Украйна, съобщава "Ройтерс".

Киев обвини Москва, че използва ирански дронове камикадзе "Шахид-136", които се взривяват при удар, при поредица въздушни удари срещу Киев. Изображения, публикувани в социалните мрежи, показват дронове с делта крило, подобни на иранския модел, които са били използвани при нападението срещу украинската столица вчера.

Запитан дали Русия е използвала ирански дронове в кампанията си в Украйна, говорителят Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не разполага с информация това да се е случвало.

Използва се руска техника с руска номенклатура, посочи той и допълни, че всички допълнителни въпроси трябва да се отправят към Министерството на отбраната.

Държавният департамент на САЩ вече съобщи, че според него ирански дронове са били използвани при атаката срещу Киев в час пик вчера сутринта. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер обвини Техеран в лъжа, когато страната отрече Русия да използва ирански дронове в Украйна.

Лидери от цяла Европа предупредиха, че използването на ирански дронове ще доведе до сериозна ескалация на конфликта и вероятно ще бъде повод за налагането на нови санкции срещу Иран.

Русия използва безпилотни летателни апарати, произведени в Иран, поне от август тази година. Става въпрос за дронове камикадзе от типа "Шахид-136".

Тези летателни апарати се движат с ниски скорости на ниска височина, което ги прави лесни мишени за конвенционалната противовъздушна отбрана. В същото време е реалистично да се предположи, че Русия е постигнала известен успех в нанасянето на удари с тях.