Русия продължава атаките с дронове в цяла Украйна

Предишните руски въздушни удари срещу Киев бяха предимно с ракети

Украйна
17:11 - 17 Октомври 2022
2922
Русия продължава атаките с дронове в цяла Украйна

Вълни от заредени с експлозиви дронове-камикадзе атакуваха столицата на Украйна, Киев, в понеделник, предизвикаха пожари в сгради и пробиха дупка в една от тях. Много хора потърсиха сигурност в убежищата, а някои се опитваха да свалят безпилотните летящи апарати, предава Асошиейтед прес.

Концентрираното използване на безпилотните самолети e втората голяма подобна атака за няколко седмици - след месеци, в които въздушните атаки в Киев се превърнаха в рядкост. Нападението отново събуди ужаса на местните жители, докато взривовете отекваха из града. Бяха ударени енергийни съоръжения и един дрон се вряза в жилищна сграда, отнемайки живота на четирима души, съобщиха властите.

Изглежда, че дроновете включват иранските БПЛА "Шахед-136". Войници в града се опитваха да ги унищожат, като ги обстрелваха с различни оръжия.

Предишните руски въздушни удари срещу Киев бяха предимно с ракети. Кметът Виталий Кличко каза, че атаката в понеделник дойде в последователни вълни от 28 дрона - това, което мнозина се страхуват, може да стане ежедневие, тъй като Русия се опитва да избегне изчерпването на своите запаси от прецизни ракети с голям обсег.

Въздушни нападения имаше в цялата страна. В Роменски район на Сумска област след обстрел от руската армия загинаха трима души, а девет души бяха ранени.

УНИАН пише за поредица от експлозии във Виницка обаст. Властите потвърдиха за удара в критично инфраструктурно съоръжение. За жертви и пострадали не се съобщава.

Въздушни удари имаше и в Хмелницка област, губернаторът призова всички жители да се укрият.

Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза, че противовъздушната отбрана е свалила три крилати ракети, насочени към Киев.