Русия отваря хуманитарен коридор за чуждите кораби от украинските пристанища

Актуални новини
08:37 - 25 Март 2022
2349
Русия отваря хуманитарен коридор за чуждите кораби от украинските пристанища

Очаква се днес Русия да отвори хуманитарен коридор за излизане на чуждестранните кораби от украинските пристанища в открито море, съобщи руското военно министерство, цитирано от "Новости".

Началникът на Националния център за управление на отбраната на Русия генерал-полковник Михаил Мизинцев съобщи, че сборът на корабите ще става на 20 мили югоизточно от Иличевск - името на Черноморск допреди 5 години.

Мизинцев припомни, че в украинските пристанища има общо 67 чужди плавателни съда от 15 държави. Той обясни, че те не можели да напуснат, защото украинците били заложили морски мини и имало опасност да обстрелват корабите.

В съобщението си Мизинцев споменава пристанищата Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни. И подчертава, че Русия не създава никаква опасност за граждански плавателни съдове.

Хуманитарният коридор ще е с дължина 80 морски мили в югозападно направление и ще е в сила всеки ден между 8:00 и 19:00 ч. московско време.

На много места в Украйна военните действия продължават - според властите в Харков най-малко шестима души са загинали, а поне 15 са ранени след поредния артилерийски обстрел на града. 

Според украинските власти, цитирани от Ройтерс, част от Мариупол е под руски контрол. От руска страна обаче твърдят, че целият град е под техен контрол от четвъртък вечерта.

Следственият комитет на Руската федерация междувременно съобщи, че е образувал 500 наказателни дела във връзка със събитията в Украйна и в Донбас от 2014 г. до сега, съобщи неговият председател Александър Бастрикин, цитира го "Газета.ру". Русия нарича геноцид убийството на 14 000 жители на Донецк и Луганск през последните 8 години, но ООН не признава това на този етап.

Към момента над 422 хиляди бежанци от Донбас са избягали в Русия от войната, съобщи ТАСС. Над 3,3 милиона са общо бежанците до момента от територията на войната, като 6 милиона са се разселили в самата Украйна, пък сочат данните на ООН.