Русия пак оряза честванията за 9 май

Отменя се шествието "Безсмъртният полк"

Новини
09:39 - 24 Април 2024
1427
Русия пак оряза честванията за 9 май

Русия ще ограничи за втора поредна година тържествата по случай Деня на победата от съображения за сигурност, свързани с конфликта в Украйна и с неотдавнашния атентат край Москва, предаде Франс прес.

Отменя се шествието "Безсмъртен полк", по време на което хиляди руснаци преминават по улиците на руските градове със снимки на своите близки, участвали във Втората световна война, съобщи Елена Цунаева, съпредседателка на едноименното движение, което организира шествието.

Вместо това тя предлага снимки на ветераните да бъдат залепени на превозните средства от обществения транспорт, на самолети, кораби и на обществени места.

Министърът на образованието Сергей Кравцов каза, че ще има все пак възпоменания в училищата, където ще гостуват ветерани от войната и участници в конфликта в Украйна.

Традиционният парад на Червения площад в Москва ще се състои, но други руски градове отмениха честванията.

През последните месеци Украйна извърши десетки нападения с дронове срещу руски градове. Имаше също така убийства и опити за убийство на защитници на политиката на Кремъл, а руските служби често съобщават, че са осуетили атентати или саботажи, отбелязва АФП.

При терористична атака на 22 март в концертна зала в предградие на Москва бяха убити 144 души. Отговорност за атентата пое групировката "Ислямска държава".