Русия: Подкрепяната от Запада опозиция са агенти за влияние

По-рано тази седмица САЩ приеха допълнителни санкции срещу Москва

Свят
11:33 - 04 Март 2021
811
Русия: Подкрепяната от Запада опозиция са агенти за влияние

Западните страни, игнорирайки вътрешните си проблеми, са използвали мащабна подкрепа с "агенти за влияние" за несистемна опозиция в Русия, коментира в четвъртък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. 

"По отношение на нашата несистемна опозиция те разгърнаха цял арсенал от аргументация и възможности за подкрепа, и политика, и информация, и всичко. В момента тече цяла офанзива", добави тя.

По думите й подобна многостранна подкрепа на западните страни се организира с пълно пренебрегване на собствените им вътрешни проблеми. "Политическо преследване или преследване на действащи политици, които са напуснали властта, наказателно преследване във всяка държава от Европейския съюз, виждаме много такива примери".

Захарова обясни, че САЩ считат всеки, който се "конкурира с тях във всяка сфера", за свой "основен враг".

Западът се обединява около страховете си от загуба в конкуренцията, което им пречи да работят "на общоприетите основи, за да се конкурират на международна правна основа".

"Сдържането на Русия е същата цел, същата задача - да не се даде възможност на страната ни да се конкурира при равни условия. С Китай проблемите са същите", добави тя.

"Веднага след като разбраха, че Китай отдавна е изпреварил САЩ по редица икономически показатели, технологично предлага на света 5G и много нови технологии, овладява космоса много успешно, тогава те (САЩ) отново бият тревога и отново започват да си измислят как да сдържат и Китай".

По-рано тази седмица САЩ приеха допълнителни санкции срещу Русия, след като определиха, че Москва е използвала "химическо оръжие при опит за убийство на Алексей Навални" и по този начин нарушава Конвенцията за химически оръжия.