Русия постави ПВО системи на Курилските острови

Русия
13:45 - 06 Декември 2022
1329
Русия постави ПВО системи на Курилските острови

Русия разположи мобилни брегови ракетни системи на северен Курилски остров, част от стратегически разположена верига от острови, които се простират между Япония и руския полуостров Камчатка. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Руските ракетни системи Bastion, които имат ракети с обсег на полета до 500 км, са били разположени на остров Парамушир в северната част на Курилските острови. Крайбрежните военнослужещи на Тихоокеанския флот ще водят денонощно наблюдение за контрол на прилежащата акватория и проливните зони, уточняват от министерството.

На Парамушир е създаден военен лагер с условия, позволяващи целогодишно обслужване, настаняване, отдих и храна на личния състав.

Разполагането на ПВО идва година след като Русия създаде системите Bastion на остров Матуа, в централната част на Курилския хребет.

Япония предявява претенции към държаните от Русия южни Курилски острови, които Токио нарича Северни територии. Териториалният спор, датира от края на Втората световна война, когато съветските войски завзеха островите от Япония.