Русия повишава бойната готовност на военните си бази в Централна Азия

Русия
12:18 - 28 Април 2023
1447
Русия повишава бойната готовност на военните си бази в Централна Азия

Русия предприема стъпки за повишаване на бойната готовност на силите си, разположени във военните ѝ бази в Киргизстан и Таджикистан, предвид опитите на САЩ да възстановят военния си отпечатък в Централна Азия. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза усилията на САЩ и техните съюзници да възстановят военното си присъствие в региона под претекст, че помагат в борбата с тероризма.

"Разглеждаме исканията на Вашингтон за разполагане на военна инфраструктура в страните от региона като пряка заплаха за стабилността в пространството на Шанхайската организация за сътрудничество", подчерта Шойгу на среща на министрите на отбраната на ШОС в Ню Делхи.

"От наша страна повишаваме бойната готовност на силите, разположени в руските военни бази в Киргизстан и Таджикистан, както и на други сили за реагиране в случай на потенциални заплахи", допълни той.

Руският министър на отбраната отбеляза, че страните от НАТО, след 20-годишното им присъствие на афганистанска земя и прибързаното им изтегляне от страната, носят най-голямата отговорност за ситуацията там.

Те трябва да поемат тежестта на основните финансови разходи за усилията за възстановяване след конфликта, категоричен бе Шойгу.