Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Украйна
12:20 - 08 Май 2024
1875
Русия предупреждава Макрон да не праща войски в Украйна

Русия предупреди Франция, че ако президентът Еманюел Макрон изпрати войски в Украйна, то те ще се превърнат в легитимни цели за руската армия. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс.

Макрон предизвика полемика през февруари, когато заяви, че не изключва разполагането на сухопътни войски в Украйна в бъдеще. Френският лидер предупреди, че ако Русия победи в Украйна, доверието в Европа ще бъде сведено до нула.

Макрон повтори тезата си и в началото на месец май, като заговори за изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронта.

Според Захарова френският президент обяснява тази си реторика с желанието да създаде някаква "стратегическа несигурност" за Русия. Трябва да го разочароваме - за нас ситуацията изглежда повече от сигурна, отбеляза тя.

Ако французите се появят в зоната на конфликта, те неизбежно ще станат мишена за руските въоръжени сили. Струва ми се, че Париж вече има доказателство за това, посочи Захарова. По думите й Русия отчита голям брой френски граждани сред убитите във войната с Украйна.