Русия прекрати участието на "Вагнер" във войната

Украйна
16:17 - 29 Юни 2023
3292
Русия прекрати участието на "Вагнер" във войната

Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е отказал да подпише договор с руското министерство на отбраната, съобщава ТАСС.

По тази причина той е бил уведомен за прекратяване на участието на групировката в специалната военна операция в Украйна.

Председателят на комисията по отбрана в Държавната дума Андрей Картаполов припомни, че няколко дни преди опита за бунт Министерството на отбраната е посочило, че "всички групи и части, които изпълняват бойни задачи, трябва да сключат договор" с ведомството.

"Всички започнаха да изпълняват това решение, абсолютно правилно. Всички, освен г-н Пригожин", отбеляза Картаполов. "Тогава му беше казано, че в този случай ЧВК "Вагнер" няма да участва в специалната военна операция. С други думи, няма да има финансиране и доставки", уточни той. Картаполов подчерта, че за "г-н Пригожин това е важно нещо, ако не и основното".

"Всичко се свеждаше до това: на първо място бяха парите; на второ, някакви глупави и прекомерни амбиции; и трето, възбудено състояние на ума. Съчетанието на всичко това се превърна в опит за държавна измяна и измама на неговите другари по оръжие", изтъкна той за причините за опита за бунт.

На 10 юни руското министерство на отбраната съобщи, че за да се повиши ефективността на доброволческите отряди в Обединената групировка на войските, министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е подписал заповед, установяваща реда за организиране на рутинната им дейност. Съгласно документа до 1 юли доброволческите отряди трябва да сключат договори с Министерството на отбраната, като по този начин ще придобият необходимия правен статут. Това ще осигури и единни подходи при организацията на доставките и изпълнението на задачите.

Наемниците от руската ЧВК "Вагнер", предвождани от лидера си Евгений Пригожин, настъпиха към Москва, за да премахнат "корумпираното и некомпетентно военно ръководство на Русия". Не след дълго обаче внезапно те се върнаха обратно към контролирана от Русия територия в Източна Украйна след споразумение с Кремъл, сключено в събота с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Беше договорено предоставянето на имунитет на бунтовниците в замяна на връщането им в лагерите, а лидерът на наемниците отиде в съседен Беларус.