Русия призова Израел да изтегли войските си от Ливан

Русия
16:20 - 01 Октомври 2024
1154
Русия призова Израел да изтегли войските си от Ливан

"Русия категорично осъжда нападението над Ливан и призовава израелските власти незабавно да прекратят военните действия, да изтеглят войските си от ливанска територия и да започнат реално търсене на мирни пътища за разрешаване на близкоизточния конфликт". Това се казва в официално изявление на руското външно министерство.

В изявлението се призовава още за търсене на мирни начини за разрешаване на близкоизточния конфликт.

"В нощта срещу 1-ви октомври, Израел започна сухопътна операция в Ливан. Израелските военни заявиха, че провеждат ограничени, локализирани нападения на ливанска територия, целящи да унищожат инфраструктурата на "Хизбула" в граничната зона. В момента бронирана техника, подкрепена от авиация и артилерия, вече е нахлула в Ливан. В същото време се съобщава, че ливанската армия е напуснала позициите си в района на Синята линия и се е оттеглила по-дълбоко в страната. Има съобщения за десетки убити цивилни ливанци", съобщават от ведомството.

Комбинираният характер на израелската инвазия, включващ всички клонове на армията, предполага, че броят на жертвите ще расте стабилно. Очевидно е, че подобна стъпка, предприета от военно-политическото ръководство на Израел след убийството на редица лидери на "Хизбула", ще доведе до по-нататъшна ескалация на насилието в региона на Близкия изток, добавят от руското външно.

Изразяваме своята солидарност с ръководството и народа на приятелски Ливан, който беше подложен на въоръжена агресия. Искрено съболезнуваме на семействата и приятелите на жертвите, завършва позицията".