Русия продължава щурма срещу комбината “Азовстал”

Актуални новини
08:05 - 05 Май 2022
2788
Русия продължава щурма срещу комбината “Азовстал”

Руските сили са предприели тотален щурм срещу стоманодобивния комбинат “Азовстал” -  последното гнездо на украинската съпротива в Мариупол.

Според командира на полка Азов украинските сили водят тежки и кървави боеве вече втори ден. Съобщава се, че руските военни са влезли на територията на комбината след дни на масирани удари. Смята се, че в подземията на “Азовстал” има около 200 цивилни, включително и деца.

Президентът Зеленски отправи нов призив към ООН да помогне за спасяването на живота на хората, които се намират там. От световната организация съобщиха, че над 300 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в Запорожие, което се контролира от Украйна.

"Вторият етап от нашата евакуационна операция в Мариупол приключи. Успешно са евакуирани 344 души - от града и покрайнините. Толкова хора заминаха днес за Запорожие. Екипът ни се готви да ги посрещне по същия начин, както успешно превозените от Азовстал над 150 души. 

Днес се обърнах към народа на Дания по случай Деня на освобождението.

Преди 77 години нацистите бяха изгонени от тази страна. Всяка година през май всички европейци, всички достойни хора на земята си спомнят този подвиг. Победа над най-ужасното зло в историята на човечеството. 

Но да помниш не е просто да помниш. Това означава да помним и да се опитваме да не допуснем отново това, което нацистите донесоха в Европа. Ако всички в Русия наистина помнят, тази война просто нямаше да започне", каза украинският президент Володимир Зеленски.

На този фон Москва се готви за Деня на победата. Според анализатори руският президент Владимир Путин ще обяви победа, въпреки че е трудно да се предвиди какъв успех ще имат руските войски в дните до понеделник.