Русия проведе учение с бойна стрелба в Черно море

Украйна
11:37 - 21 Юли 2023
1350
Русия проведе учение с бойна стрелба в Черно море

Военноморските сили на Русия са провели "учение" с бойна стрелба в северозападната част на Черно море, съобщи Министерството на отбраната в Москва.

Това се случва дни след като Кремъл излезе от зърнената сделка и заяви, че ще разглежда корабите, пътуващи към Украйна през този воден маршрут, като потенциални военни цели. От Киев отвърнаха: Всички руски кораби в Черно море вече са военни цели.

Черноморският флот на Русия "проведе бойна стрелба с противокорабни крилати ракети по кораб мишена на полигона за бойни учения в северозападната част на Черно море", съобщи руското министерство на отбраната в "Телеграм".

"Корабът мишена беше унищожен в резултат на ракетния удар. Също така по време на съвместното учение корабите и авиацията отработиха действия за изолиране на района, временно затворен за корабоплаване, а също така изпълниха комплекс от мерки за задържане на кораба нарушител", гласи още съобщението.

Киев заяви, че е готов да продължи износа на зърно през южните си пристанища, въпреки че Русия се оттегли от споразумението. Сред вариантите се обмисля и коридор през териториалните води на България, а ЕС обяви сухопътни маршрути, наречени "пътища на солидарността".

Припомняме, че САЩ имат опасения, че руснаците ще атакуват цивилни кораби в Черно море и ще припишат това на украинците. А турският президент Реджеп Ердоган загатна, че има шанс турски военни кораби да охраняват коридор в морето за безопасен износ на украинска продукция.