Русия разшири санкциите срещу Великобритания

Русия
12:30 - 27 Септември 2023
1179
Русия разшири санкциите срещу Великобритания

Русия въведе нови санкции срещу британски граждани. В списъка попадат 23-ма души, сред които началникът на щаба на отбраната на британските въоръжени сили, информира Руската служба на Би Би Си.

Руското външно министерство обяви въвеждането на санкции срещу "представители на военно-политическата върхушка, журналистическия корпус и научната общност на Великобритания".

Сред 23-мата души, включени в списъка (руското външно министерство не предостави целия списък) са ръководителят на борда на директорите на отбранителния концерн BAE Systems Кресида Хог, ръководителят на съвместната разузнавателна комисия към правителството на страната Мадлен Алесандри, както и началникът на щаба на британската отбрана адмирал Тони Радакин.

Той, според руското външно министерство, "надзирава обучението на бойци от украинските въоръжени сили на британска територия".

През август вестник "Гардиън" публикува материал, според който Радакин сега играе една от водещите роли в съветването на въоръжените сили на Украйна и помощта за Украйна от западните страни - докато Съединените щати са принудени да се държат по-сдържано, за да не бъдат въвлечени в конфликта.

Радакин беше един от участниците в срещата с командващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни на полската граница, след която, пише вестникът, украинските военни промениха тактиката си на контранастъпление и се съсредоточиха върху настъплението в района на Запорожие.