Русия разширява търговските и икономически връзки с Азия след санкциите

Новини
13:45 - 25 Февруари 2022
1568
Русия разширява търговските и икономически връзки с Азия след санкциите

Русия работи по мерки за минимизиране на ефекта от санкциите, наложени й от Запада, като планира засили търговските и икономическите връзки с азиатските страни. Това съобщи руското министерство на икономиката, цитирано от Ройтерс и БТА. 

"Разбираме, че натискът от санкциите, пред които сме изправени от 2014 година, сега ще се засили", заяви министерството. "Реториката на някои наши чуждестранни колеги беше такава, че отдавна сме подготвени за потенциални нови санкции", добави руската институция. 

Енергийният гигант "Газпром" междувременно съобщи, че е обсъдил с китайската държавна петролна и газова компания Си Ен Пи Си (CNPC) по-нататъшни стъпки за реализиране на проект за доставка на руски газ за Китай по "далекоизточния маршрут", предаде ТАСС. 

Доставките на газ за Китай по "източния" маршрут се извършват спрямо задълженията на руската страна, отбелязва "Газпром". Страните са договорили и за датите за планова поддръжка на газопровода "Силата на Сибир" през пролетта на 2022 година. 

В началото на февруари "Газпром" и Си Ен Пи Си подписаха дългосрочен договор за доставка на 10 милиарда кубически метра природен газ по "далекоизточния маршрут". След като проектът достигне пълния си капацитет, обемът на доставките на руски газ за Китай ще възлезе на 48 милиарда кубически метра годишно, включително количествата, пренасяни по газопровода "Силата на Сибир".