Русия се опасява, че монасите й може да бъдат изгонени от Атон

Политическата власт над Атон принадлежи на гръцките власти

Русия
16:47 - 16 Май 2022
2454
Русия се опасява, че монасите й може да бъдат изгонени от Атон

Руската православна църква (РПЦ) се опасява, че руските монаси от Атон може да бъдат насилствено изгонени от Света гора. Възможно е това да е свързано с предстоящото посещение на Вселенския  патриарх Вартоломей в Атон в края на май, каза отец Димитрий Сафонов, секретар по междурелигиозните връзки на Отдела за външни църковни връзки (ВЦВ) на Московската патриаршия, цитиран от ТАСС.

"Планира се патриарх Вартоломей да посети Света гора в края на май и може би това ще съвпадне с полицейската акция, която гръцката полиция вече е извършила срещу монасите от манастира "Есфигмен", които не са съгласни с политиката на Вартоломей."Според него е възможно "политическо изгонване на монаси, насилствено, със сила, със специални средства." "И ние се страхуваме, че, може би, същото заплашва руското монашество, руските монаси на Атон", каза свещеникът на пресконференция.

Той отбеляза, че политическата власт над Атон принадлежи на гръцките власти. "Патриарх Вартоломей наскоро посети Гърция и се срещна с министър-председателя, и е получил от него, според някои отворени журналистически източници, съгласието му за изгонването на руското монашество от Атон", добави представителят на РПЦ.

Той припомни, че през 2016 г. тържествено беше отбелязано хилядолетието от присъствието на руското монашество на Атон. Тогава Светата гора беше посетена от руския президент Владимир Путин. Според Сафонов в рамките на сегашното политическо и информационно противопоставяне на Запада срещу Русия и РПЦ като хилядолетната основа на руската държава в западните медии е "започнала да се играе и Атонската карта". "И германският Bild, и други издания вече посвещават цели страници за предполагаемата необходимост от изгонване на всички руски монаси от Атон. Въпреки че там те не са много", заяви духовникът.

Той цитира данни от началото на 20 век, според които от 7000 монаси на Атон 3800 са руснаци. След масовото им прогонване от полуострова през 1912-1913г. са останали десетки, а след това "само няколко". Сегашното присъствие на руското монашество на Атон според Сафонов е много малко. Това са основно обитателите на манастира "Свети Пантелеймон", които са канонично подчинени на Вселенския патриарх.

По-рано германският таблоид Билд публикува статия, в която се твърди, че руски олигарси са извършвали "престъпни дейности" на Атон, насочени срещу Европейския съюз. Изданието даде същата характеристика на дейността на монаси от Русия, които също нарече "прокремълски".

Монашеската република Атон е специална самоуправляваща се административна единица в рамките на Гърция, разположена на едноименния полуостров в североизточната част на страната. По юрисдикция Атон принадлежи към Константинополската патриаршия. В същото време тя има практически пълна административна независимост от Константинопол и вътрешна независимост. Всички решения на Атон се вземат от 20 манастира, чиито представители съставляват ръководния орган - Свещения Кинот.

Отношенията между Московската и Вселенската патриаршия се обтегнаха след като Вселенският патриарх Вартоломей призна автокефалията на Православната Църква на Украйна, която е считана от РПЦ за неканонична и Московската патриаршия обяви, че прекратява отношенията с Константинополската патриаршия.