Русия ще работи за споразумение между Сирия и кюрдите

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров

Свят
13:24 - 16 Октомври 2019
1251
Русия ще работи за споразумение между Сирия и кюрдите

Русия ще насърчи сирийското правителство и сирийските кюрди да постигнат споразумения и да ги изпълняват, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс, цитирайки агенция РИА Новости.

Министърът отбеляза, че диалогът между Дамаск и сирийските кюрди дава конкретни резултати.

Лавров заяви в Сочи, че турската военна операция в Североизточна Сирия е позволила на заловени бойци на "Ислямска държава" да избягат. Той добави, че Москва ще подкрепи сътрудничество между Турция и Сирия в граничната сигурност, предава БТА.

Лавров заяви, че сирийските и турските военни сили трябва да си сътрудничат в Северна Сирия въз основа на споразумението за сигурност от Адана от 1998 г. Това споразумение регламентира как Турция може да извършва трансгранични операции по сигурността в северната част на Сирия и задължава Дамаск да спре да дава убежище на членове на Кюрдската работническа партия /ПКК/, която Анкара е поставила извън закона и която от десетилетия води въоръжено въстание срещу турската държава.

Лавров съобщи, че политическото уреждане на ситуацията в Сирия и осигуряването на нейния суверенитет и териториална цялост ще е основна тема на визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Русия, предаде ТАСС.

Руският външен министър заяви, че САЩ и водената от тях западна коалиция в Северна Сирия са подтикнали кюрдите към създаване на квазидържавни образувания и конфронтация с арабските племена.