Русия ще тества атомни ракети след броени часове

Топ
20:49 - 18 Февруари 2022
7997
Русия ще тества атомни ракети след броени часове

Русия обяви, че маневрите, в които ще бъда тествани балистични ракети, ще бъдат ръководени от президента Владимир Путин. Дали той ще присъства лично или ще бъде включен по видеовръзка, първоначално не стана ясно, пишат ТАСС и "Дойче Веле".

„Като главнокомандващ на армията Путин ще присъства“, заяви говорителят Дмитрий Песков пред журналисти. „Без държавния глава подобни изпитания са невъзможни. Нали знаете – прословутото черно куфарче с червения бутон“, каза той.

Целта била да се провери надеждността на стратегическите атомни оръжия. По данни на Кремъл в учението ще участват също военновъздушни сили, армейски части от Южния военен окръг, както и части от Черноморския и Балтийския флот. Според съобщението на агенция ТАСС е предвидено да бъдат изстреляни балистични ракети и крилати ракети със среден обсег на действие.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че маневрите са били планирани от по-рано. Страната провежда изпитания на ракети по няколко пъти годишно. Русия и САЩ са двете най-големи атомни сили в света.

В същото време руските маневри край украинската граница предизвикват силна тревога на Запад. Руснаците обявиха, че учението в региона е приключило, и че изтеглят войските си, но Западът се съмнява в тези информации. Русия пък настоява да получи гаранции за своята сигурност.

В последната седмица на високи обороти текат дипломатически усилия по решаването на кризата. Американският президент Байдън днес обсъжда ситуацията около Украйна със съюзници от НАТО.