Русия скастри Полша за използването на водни оръдия срещу мигрантите

Ситуацията бележи ескалация в напрегнатата миграционна и политическа криза

ЕС
15:26 - 16 Ноември 2021
1576
Русия скастри Полша за използването на водни оръдия срещу мигрантите

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че използването на сълзотворен газ и водни оръдия от полските сили за спиране на влизането на мигранти от Беларус било "абсолютно неприемливо", информира "Франс прес".

"Поведението на полската страна е абсолютно неприемливо", настоя той на пресконференция в Москва, цитирайки "сълзотворен газ и водно оръдие и изстрели над главите на мигранти в посока Беларус".

По-рано Граничната полиция на Полша публикува в Туитър видео, на което се вижда как водно оръдие е насочено през границата към група мигранти в импровизиран лагер при ниски температури.

Един полски полицай е бил сериозно ранен. Той е бил откаран с линейка в болница и вероятно черепът му е бил счупен след удар с предмет.

Ситуацията бележи ескалация в напрегнатата миграционна и политическа криза на беларуско-полската граница, в която животът на хиляди мигранти е поставен на карта.

Министерството на отбраната на Полша съобщи, че неговите войници и други гранични сили са били нападнати с камъни и други предмети. Допълва се също така, че беларуските сили са се опитали да разрушат оградата по общата граница.