Русия скрива със закон пораженията от обстрели и дронове

Украйна
16:07 - 16 Август 2023
2331
Русия скрива със закон пораженията от обстрели и дронове

Руски сенатори са разработили законопроект, който ще забрани разпространението в медиите и интернет на снимки и видеоклипове, показващи последствията от обстрел на руска територия, атаки с дронове и други подобни инциденти, съобщава ТАСС. Изключение правят материалите, официално разпространени от Министерството на отбраната на Русия.

"Предлага се да се забрани разпространението на информация за местоположението на обстрел или попадение на снаряд на територията на Русия, за използването на оръжия, системи за противовъздушна отбрана, безпилотни летателни апарати и други специални оръжия, които позволяват да се идентифицира техният тип, местоположение, старт или траектория на полета", цитира ТАСС председателя на комисията на Съвета на федерацията по конституционно законодателство и държавно устройство Андрей Клишас.

Освен това ще бъде забранено публикуването на материали, съдържащи данни за дислокацията на военните, за военната инфраструктура, критични съоръжения, които позволяват да се идентифицира тяхното местоположение, да се установи фактът на поражението им и да се оцени естеството на щетите.

За нарушаване на тези норми се предлага да се въведат глоби до 500 хиляди рубли (около 9300 лв) или лишаване от свобода до три години "при рецидив за разпространение на информация", пише ТАСС.0

Според Клишас такива кадри могат да се превърнат в източник на информация, която впоследствие да бъде използвана от врага.

Публикуваните в медиите и интернет материали за инциденти, свързани с военни действия, често са в пряко противоречие с официалните изявления на руските власти.

Например, след атаката с морски дронове срещу десантния кораб "Оленегорский Горняк" в пристанището на Новоросийск, Министерството на отбраната и кметът на града заявиха, че атаката е била успешно отблъсната. Въпреки това, почти веднага в "Телеграм" каналите на руските блогъри се появи видео на кораб, който тегли и е наклонен настрани.